Stylowe chlebaki ozdobą kuchni

  • by
chlebak

Szukając odpowiedniego chlebaka do naszej kuchni, musimy się jej nieco przyjrzeć. Czy mamy do dyspozycji dużą przestrzeń, czy może każdy centymetr blatu jest na wagę złota. Mieszkasz sam? A może masz dużą rodzinę? Im więcej osób, tym większa ilość kupowanego pieczywa. W przypadku niewielkiej kuchni, dobrym rozwiązaniem są chlebaki narożne. Innym sposobem na zaoszczędzenie miejsca są chlebaki przykrywane deską do krojenia. Gdy ustalimy, jaki rozmiar i kształt chlebaka nas interesuje, pozostaje określić styl kuchni.

Chlebaki a kuchnia tradycyjna

W kuchni urządzonej w stylu tradycyjnym, najlepiej będzie prezentował się chlebak drewniany. Jego dużą zaletą jest przystępna cena. Drewno, to bardzo uniwersalny i ponadczasowy materiał, a więc nie trzeba się martwić, że za parę lat wyjdzie z mody. Trzeba pamiętać, by przy myciu nie używać detergentów, gdyż mogą one przedostać się do jedzenia. Nie powinno się także myć go pod bieżącą wodą. Drewniany chlebak pochłania wilgoć i trzeba utrzymywać go w suchości. Nieco droższą opcja dla kuchni tradycyjnej jest chlebak bambusowy. Tworzywo bambusowe bardzo łatwo wysycha, co ogranicza rozwój bakterii. Nie wchłania płynów, a więc można myć go bez żadnych ograniczeń. Bambus jest trwałym materiałem, odpornym na wysokie temperatury i zarysowania. Nie chłonie, ani nie przepuszcza zapachów do pieczywa.

chlebaki

Chlebaki a kuchnia nowoczesna

Do kuchni w stylu nowoczesnym pasować będzie chlebak ceramiczny. Decydując się na ten rodzaj, możemy przebierać w ofertach. Dostępna jest cała masa modeli w różnych kolorach i wzorach. Chlebak ceramiczny jest bardzo efektowny i stanowi swojego rodzaju ozdobę kuchni. Jego powierzchnia jest wyjątkowo łatwa w utrzymaniu czystości. Można go myć pod bieżącą wodą lub po prostu wytrzeć mokrą ściereczką. Wadą jest niestety podatność na uszkodzenia. Wystarczy, że ktoś niechcący strąci go na podłogę lub czymś w niego uderzy i natychmiast powstanie rysa lub po prostu się stłucze. Kolejnym, nadającym się do kuchni nowoczesnej materiałem, jest stal. Charakteryzuje się niesamowitą odpornością na zarysowania, odkształcenia oraz wilgoć. Kupując chlebak metalowy, trzeba zwrócić uwagę, gdzie się go stawia. Metal bardzo szybko się nagrzewa, co może mieć wpływ na świeżość pieczywa. Nie powinno się go myć silnymi detergentami, ponieważ może pojawiać się rdza. By utrzymać ładny, błyszczący wygląd, trzeba pamiętać o częstym przecieraniu. Na stalowej powierzchni bardzo rzucają się w oczy odciski palców. 

Gdy podejmiemy decyzję, jaki rodzaj najbardziej nas interesuje, pozostaje zwrócić uwagę na jego konstrukcję. Bardzo ważna jest prawidłowa cyrkulacja powietrza. By pieczywo pozostało świeże i chrupiące na długi czas, w chlebaku powinny znajdować się wywietrzniki. Przepływające powietrze, zapobiegnie powstawaniu pleśni. Chlebak, to jeden z najbardziej przydatnych, a zarazem bardzo rzucających się w oczy akcesoriów kuchennych. Zazwyczaj znajduje się gdzieś, w widocznym miejscu. Warto więc poświęcić czas na wybranie estetycznego i pasującego do kuchni modelu.